Úvod › Fóra › Varroatolerantní včela › Měření a testování VT včel
Štítky: měření, testy, varroatolerance, VSH
- Toto téma neobsahuje zatím žádnou odpověď. Do diskuze (6 účastníků) se naposledy zapojil uživatel
Květoslav Čermák a poslední změna proběhla 9 let, 6 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
25.12.2011 (18:02) #106
Květoslav Čermák
ÚčastníkPřátelé, členové MSVV, dostáváte vánoční dárek (dnes 25.12.2011) – neveřejné fórum na našich stránkách, tedy přístupné jen pro vás, zásluhou především Petra Mirovského, našeho administrátora. Založil jsem první podtéma „Měření a testování VT včel“, na otestování fóra, navyknutí a rozjezd. Lze založit i další podtémata ve kterémkoliv ze tří témat. Budeme si zde vyměňovat poznatky, názory a sdělovat především informace, které mají sloužit nám, nikoliv širší včelařské veřejnosti…
25.12.2011 (18:55) #119Zdeněk Kučera
Registrovaný uživatelVypadá to, že toto forum funguje, takže nám všem přeji, abychom měli o čem psát. A to nejen v příštím, ale i v dalších letech.
Z.Kučera25.12.2011 (23:18) #169Petr Texl
ÚčastníkVážení přátelé,
také to zkouším, vypadá to, že vše funguje. Přeji Vám u příležitosti vánočních svátků a začátku nového roku hodně pohody k práci, zdraví Vám i včelám.
Petr Texl26.12.2011 (06:46) #170Jiří Matl
ÚčastníkJsem tu též a bez problémů. Díky za milý dárek! Kéž se nám v příštím roce daří a kéž se povede opět pár tak milých a užitečných setkání jako v roce tomto …
Jiří Matl28.12.2011 (17:27) #199Květoslav Čermák
ÚčastníkVe Washington Post vyšel článek o problému CCD a o šlechtění odolných včel, včetně těch VSH. Kdo má zájem, přečtěte si:
http://www.washingtonpost.com/local/in-search-of-a-better-bee/2011/11/07/gIQA5e3RLP_story.html?tid=pm_local_pop
(Zdroj informace: http://www.vshbreeders.org )28.5.2013 (22:21) #1212Lukáš Matela
ÚčastníkProšel jsem si nyní, kdy konečně máme včelstva na formistopech, srovnatelně silná (prostě máme konečně co pořádněji sledovat), soubory k VT projektu (metodiku).
Měl jsem za to, že některé kmeny – linie včel mají sklon k plodové pauze, pokud skončí snůška a jiné plodují stále, bez ohledu na zdroje. V metodice je psáno, že včely, které přestanou plodovat jsou vyřazeny ze sledování. Jaké máte zkušenosti? Plodují včely stále celou sezónu nebo se plodování výrazně omezí, pokud není snůška?V plodové pauze vidím zajímavou schopnost včelstva vypořádat se s kleštíkem…
29.5.2013 (21:29) #1213Květoslav Čermák
ÚčastníkPlodovou pauzu takovou, že by včelstvo přestalo plodovat (když pochopitelně nepočítám stav bez matky) neznám. Může se tím ale myslet výrazný, ale jen dočasný pokles plodování během sezony. To se stává, ale neřekl bych, že je to automaticky a určeno genetickou konstelací (řekněme původem matky, linií, kmenem, plemenem včel). Pokles plodování bývá výraznější, pokud má včelstvo hodně neopotřebovaných včel (létavek), tedy když je silné a není snůška. Regulační mechanismy tak brzdí chov plodu. Naopak, při dobré snůšce, v níž se létavky rychle opotřebovávají , je včelstvo musí doplňovat, proto více ploduje …
Pokud jde o vliv na množení kleštíka, odhaduji, že i při menší plodnosti mají roztoči dost příležitostí k množení na plodu. Růst populace kleštíka se zpomalí, ale stejně roste. Jako mechanimus VT včelstva takovéto výkyvy v plodování moc význam nemají…25.8.2013 (12:02) #1216Pavel Holub
SprávceNevím, zda si tu v otázce kontinuity plodování dobře rozumíme. To, že by se v průběhu sezóny zcela „vytratil“ plod, jsem nezaznamenal. Dochází ale velmi často k tomu, že matka zaklade a pak si dá den, pět dnů, pauzu. Mám někdy problém najít ve včelstvu otevřený plod nebo jen vhodné larvy pro přelarvování. Tedy matka neklade kontinuálně. V tom případě logicky dochází k prodloužení vývojového cyklu roztoče. Každý den navíc zpomaluje vývoj populace roztoče o cca 6%.
4.9.2013 (12:16) #1218Květoslav Čermák
ÚčastníkPavle, totální plodovou pauzu jsem zmínil proto, že jsem se setkal s jejím takovým chápáním. Já ji také neznám, samozřejmě pokud je ve včelstvu řádná matka. Naopak s poklesem kladení vajíček matkou na minimum se setkávám často, tak jak píšeš – někdy se těžko hledá několik desítek larviček potřebného stáří k přelarvení, obvykle po slunovratu. Otázka ve vztahu k množení kleštíka je, jak moc je taková několikadenní pauza (pokles) ovlivňuje. Mám na mysli to, jestli po nahromadění foretických samiček na včelách po dalším rozplodování za několik dnů jich více nevleze na plod…
Každopádně ale celkový počet odchovaných včel (buněk plodu) za sezonu významně pozitivně ovlivňuje reprodukci, nárůst populace V.d., to bylo popsáno a vysvětleno i výzkumníky… -
AutorPříspěvky
- Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.