Libavá

Úvod Fóra Společné fórum Libavá

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (z celkem 6)
  • Autor
    Josef Blinka
    Účastník

Zdravím.
    Ve vojenském prostoru by to chtělo i nějaký uzamykatelný objekt (pracovnu, sklad). Bude ta možnost?
    V TV probleskly zprávy, že je enormní zájem o uvolněné voj. objekty mezi tamními obyvateli.
    Josef Blinka

Josef Blinka
    Účastník

Zdravím,
    ještě jsem chtěl poukázat, jak voj. újezd Libavá olizují zleva i zprava ochranná pásma MVP. Ohniska Samotíšky a Partutovice.

http://www.kvs-olomouckykraj.cz/data/uredni_deska_iii/upload/Na%C5%99%C3%ADzen%C3%AD%2015%202011%20mor%20plodu%20S.pdf

http://www.kvs-olomouckykraj.cz/data/uredni_deska_iii/upload/Na%C5%99%C3%ADzen%C3%AD%2017%202011%20MVO%20mor%20plodu%20S.pdf

Josef Blinka

Havelka Jan
    Správce

Ochranná pásma nás v podstatě neomezují, i když je to nepříjemné. Včelstva budou na pevném stanovišti a díky vzdálenosti od běžných stanovišť bude infekční tlak relativně malý. My máme zájem především o lokality uvnitř VÚ. Nějaké pevné zázemí by nebylo k zahození, ale obávám se, že něco takového je nad naše možnosti. Jak z pohledu koupě, tak pronájmu (pokud by to nebylo pár kg medu).

Pavel Holub
    Správce

Broněk viz email k Libavé:
    „Máme za sebou první sezónu, včelnice je založena. Co dál? Já jsem letos investoval dost peněz, materiálu i času. Někteří další věnovali matky (Přidal), svůj čas (Klíma, Blinka, Hykl). Po sezóně mám mnohem více konkrétní představu o pravidlech spolupráce na projektu. Mé názory se mohou podstatně lišit od ostatních, proto považuji za účelné již nyní věnovat tomuto tématu čas k projednání.“

Tato stanice je vzhledem k její lokalizaci pro mne a ostatní české členy prakticky nedostupná. Proto nelze z této strany očekávat mnoho iniciativy. Přesto by mohla být pro nás velmi užitečná. Teď jde o to, zda bude oplozovací nebo testační stanicí. Přimlouval bych se za nezávislou testační stanici. Možná by bylo možné ve spolupráci s ministerstvem zemědělství vyhlásit uznanou nezávislou testační stanici varroatolerance a hygienického chování včel (možná trochu po vzoru Německa). Pak by na to měly být i prostředky ze státní kasy.

Vít Kalvoda
    Účastník

Pokud jde o zázemí, možná by se dal použít lodní kontejner – není pevně spojen se zemí a je to investice ca. 30 000 Kč, to se dá určitě sehnat z nějakého grantu. Kontejner se dá i pronajmout.

Bronislav Gruna
    Účastník

Zpráva o stavu včelnice I.

Vpondělí 15. dubna jsem byl na Libavé zkontrolovat stav po přezimování. I když jsem se ještě místy brodil ve sněhu, provedl jsem důkladnou jarní prohlídku. I když byly úly v únoru a březnu úplně pod sněhem, včely zimovaly poměrně dobře. V jedné části včelnice 6 včelstev v ředě hodně poškodili rejsci, kterí mají úkryt v porostu pámelníku. Přezimovalo všech 48 oddělků. Dva oddělky byly bez matky, tak jsem k nim připojil nejslabší včelastva. Nyní je tam tedy 46 jednotek, které jsou schopné rozvoje. Průměrně obsedají 5 rámků 44,8×32,6 cm. Oddělky jsou však různé síly v rozmezí 3-7 rámků. Zásob je v průměru dost, i když některá včelstva již byla „na suchu“. Kontroloval jsem množství víčkovaného plodu. Bylo poměrně vyrovnané a na polovinu dubna překvapivě malé, většinou 50-100 buněk. Některá včelstva neměla žádný víčkovaný plod, nejvíce bylo asi 500 buněk.

Plán na nejbližší období: kolem 1. května provedu vyrovnání přesunem plodových plástů. Kolem 10. května dostanou startovací dávku kleštíků a současně provedu první rozšíření přidáním nízkého nástavku.

V pondělí jsem převzal od p. Lidaříka klíč od budovy v Kozlově. Stavba je uprostřed vesnice a patří lesákům. Žádnou smlouvu nemáme, je to na dobré slovo. Máme k dispozici místnost se dvěma okny, vhodnou spíše jako pracovna než skladiště. Místnost je dost zanedbaná, ale po důkladném úklidu obyvatelná. Ideální by bylo olíčení a výměna podlahové krytiny. Mám v plánu převést tam postel, aby se dalo v létě nouzově přespát. Budova je již dlouho opuštěná a údajně i nabízená k prodeji. Může se tedy stát, že místnost budeme muset v krátké době vrátit, pokud se objeví zájemce o koupi. Údajně se ale prodává již 14 let a zatím to nikdo nechtěl. Až bude v červenci plánované setkání na Libavé, podíváte se na to a případně zvážíme možnosti dlouhodobého oficiálního pronájmu nebo odkoupení pro potřeby teréní stanice MSVV.

Broněk

Aktuálně je na stránce zobrazeno 6 příspěvků - 1. až 6. (z celkem 6)
  • Pokud chcete odpovědět na toto téma, musíte se nejdříve přihlásit.